Van de Walle Apparatenbouw speelt cruciale rol in nieuw ‘Warmtenetwerk Antwerpen Noord’

Meedenken, produceren, leveren!

Een nieuwe verbrandingsoven van Indaver levert herwonnen restwarmte aan bedrijven in de Antwerpse havenzone. Mouterij Boortmalt ligt langs dat warmtenetwerk. Dankzij een gecombineerde engineering- én productie-ervaring slaagde Van de Walle Apparatenbouw erin om uit dat network proceslucht voor de mouterij te genereren: een ingewikkelde en uitdagende opdracht, die eind februari 2024 met success in bedrijf werd genomen.

Het zou een enorm project worden: Indaver bouwt een nieuwe verbrandingsoven in de Antwerpse haven, en hergebruikt een deel van het vrijgekomen warme water om het langs een netwerk van 8 kilometer doorheen Antwerpen Noord aan te bieden aan bedrijven en woningen. Dat levert een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen én zorgt voor een reductie van CO2-uitstoot van ongeveer 80.000 ton per jaar. Het project werd goedgekeurd in December 2021, en op 29 februari 2024 werd het ’Warmtenetwerk Antwerpen Noord´ definitief opgeleverd.

 

Langs dat warmtenetwerk ligt ook Boortmalt, de grootste mouterij ter wereld, en nu het eerste bedrijf dat effectief gebruik maakt van de getransporteerde restwarmte. Om van graan mout te maken, heeft Boortmalt veel proceswarmte nodig. Op 10 kilometer van Indaver heeft Boortmalt heel specifieke eisen wat de binnenkomende restwarmte betreft. Om die restwarmte om te zetten in bruikbare proceswarmte, ging Boortmalt aankloppen bij Van de Walle Apparatenbouw. Hendrik Lorré van Van de Walle Apparatenbouw legt uit wat de opdracht precies inhield: ´De vraag die we van Boortmalt kregen, was heel algemeen: iets waar we van houden omdat het ons de kans geeft onze brede engineering-expertise in stelling te brengen. We gingen meteen aan het rekenen en ontwerpen. Het gaat om vier processtromen van telkens zo’n 900.000 kubieke meter die opgewarmd moeten worden van 55 naar 85 graden celsius, bij sterk wisselende belasting van de totale productietonnages.’ 

 

Er kwam nog een extra uitdaging kijken bij het Boortmaltproject: de totale installatie die Van de Walle zou produceren, moest passen in de bestaande processen én beschikbare (enge) ruimtes. De doelstelling was duidelijk: een CO2-reductie van ongeveer 24.000 ton per jaar, minder gasverbruik én een doorgedreven procesoptimalisatie. In 2022 begon Van de Walle aan de enorme productieopdracht: 22 units van elk 18 tot 20 ton, 4 assemblagelijnen, 36.000 buizen, 72.000 orbitaallassen, een totaal thermisch vermogen van 19 Megawatt.

 

In februari 2024 werd het project afgerond en volledig opgeleverd. Op 29 februari 2024 volgde met veel tromgeroffel de inhuldiging van het  ´Warmtenetwerk Antwerpen Noord.´ Daarbij niets dan lachende gezichten. Ook bij Boortmalt natuurlijk én bij Van de Walle. Yvan Schaepman, CEO van Boortmalt: ’na jaren van onderzoek is het eindelijk zover. Dit is voor ons een enorme stap vooruit. Dankzij deze proceswarmte gaan we onder andere ons aardgasverbuik én onze CO2-uitstoot drastisch verminderen.´ Hendrik Lorré, CEO van Van de Walle, is niet minder tevreden: ´Dit project is voor ons het sprekende bewijs dat wij ’from scratch’ met onze opdrachtgever creatief en pragmatisch meedenken. Boortmalt heeft een probleem? Wel, wij denken na, bouwen én leveren. En dat alles snel, efficiënt, doordacht en coöperatief. Wij zijn als KMO razend tevreden met de 100 % geslaagde opdracht. Vooral bij het conceptueel meedenken hebben we duidelijk het verschil kunnen maken. We kijken al uit naar verdere gelijkaardige opdrachten, zowel in België als in het buitenland.